Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Noutăţi / Valoarea serviciilor ecosistemice forestiere vor fi analizate în cadrul unui studiu

Valoarea serviciilor ecosistemice forestiere vor fi analizate în cadrul unui studiu

15.04.2014   4623 
 

În perioada 14-16 aprilie la Chișinău se află o delegație de la Universitatea Transilvania din Brașov. Scopul vizitei este de a întări colaborarea și schimbul de informații în domeniu silvic dintre Republica Moldova și România în scopul identificării oportunităților de colaborare în contextul eforturilor țării noastre pe calea integrării europene.

 În contextul acestei vizite de lucru, conducerea Agenției "Moldsilva" a fost deschisă pentru colaborare în vederea realizării studiului "Valoarea serviciilor ecosistemice ale ecosistemelor forestiere" ce va fi efectuată de către specialiștii Universității Transilvania din Brașov iar beneficiar va fi sectorul forestier din Republica Moldova, finanțat de către Comisia Europeană în proiectul ENPI FLEG 2, coordonatori fiind Banca Mondiala, IUCN, WWF.

Directorul general al Agenției "Moldsilva", Ștefan Chitoroagă a susținut că colaboratorii din sectorul forestier ai instituțiilor subordonate vor asigura contactul cu specialiștii din cadrul proiectului și vor fi receptivi în procesul de lucru incluisv în colectarea datelor care vor servi ca suport informațional în realizarea analizei evaluării serviciilor ecosistemelor forestiere din Republica Moldova, a menționat Ștefan Chitoroagă.

Liderul de echipă în efectuarea studiului și doctorul în silvicultura din România, Bogdan Popa, s-a referit la faptul că acest studiu își propune să pună valori monetare pe serviciile sectoarelor agricole, turism, gospodărirea apelor, și alte domenii economice care beneficiază de pe urma unei bune gospodăriri a fondului forestier. Încercarea de avea o valoare economică pe aceste servicii, deoarece este complicat să spui celorlalți, că oamenii din domeniu se confruntă cu multe probleme chiar dacă sectorul forestier deservește alte sectoare sub formă financiară, socială și pe linia aceasta nu primim nimic în schimb, a mentionat Bogdan Popa.

Delegația din România însoțiți de specialiștii silvici din Moldova vor vizita Rezervația Naturala „Codrii", secția de prelucrare a lemnului Vorniceni, ÎSC Strășeni, plantațiile pe terenurile degradate și un parchet de exploatare.

În aceeași ordine de idei mai menționăm că în anul 2012 Agenția „Moldsilva" și Universitatea Transilvania din Brașov au semnat un Memorandum privind cooperarea în domeniul formării resurselor umane din silvicultură, conservarea biodiversității naturale și cercetare științifică. Astfel, în luna mai o echipă formată din colaboratori ai Agenției "Moldsilva" și entităților subordonate vor efectua o vizită de specializare, timp de o saptamînă la Universitatea Trasilvania din Brașov, ulterior vor beneficia de astfel de instruiri și alte echipe de silvicultori.

 

022 277 28

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 19.04.2024
   Total vizitatori - 4413066
 
Acces Rapid