Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Certificarea reducerilor de emisii în proiectul PCSM

Certificarea reducerilor de emisii în proiectul PCSM

24.06.2017   2606 
 

În anul curent proiectul „Conservarea solurilor în Moldova" (PCSM)  este supus procesului de verificare şi certificare internaţională. Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) prin intermediul Unităţii pentru Implementarea Proiectelor (UIP) a realizat în perioada iulie 2016 - mai 2017 activităţi de organizare privind pregătirea şi monitorizarea proiectului PCSM, inclusiv amplasarea unui eşantion de 213 suprafeţe de probe precum şi calcularea reducerilor de emisii, elaborarea Raportului Mecanismului Dezvoltării Nepoluante (MDN) de monitorizare a proiectului. Astfel, conform rezultatelor preliminare se constată că în perioada 2002-2016 în cadrul proiectului PCSM s-au realizat reduceri de emisii nete în volum de 2,155,683 tCO2e.

 În acest context, pentru efectuarea lucrărilor de verificare/certificare a fost selectată o terţă persoană-companie din Germania acreditată pentru executarea acestor genuri de activităţi. Concomitent, în acest proces sunt implicaţi şi reprezentanţii Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Fondul BioCarbon) cu care Agenţia "Moldsilva" are semnat un acord privind procurarea reducerilor de emisii din cadrul PCSM. În procesul lucrărilor respective de către verificatori este analizată situaţia din birou (documentaţie, bază de date), precum şi starea reală a terenurilor incluse în cadrul proiectelor, calitatea, măsurărilor şi evidenţelor. Printre cele mai importante aspecte sunt următoarele compartimente: stabilirea corectă a creşterilor de carbon în biomasă şi sol pe terenurile plantate; evidenţa lucrărilor aferente implementării proiectului (pregătirea solului, plantări/replantări, îngrijiri/menţineri, incendii, recoltarea masei lemnoase); păstrarea/arhivarea documentelor şi înregistrărilor.

Procesul de verificare și certificare a proiectului se desfășoară  în conformitate cu procedurile stabilite de  Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite pentru Schimbarea Climei (CONUSC) şi Mecanismului Dezvoltării Nepoluante (MDN) al Protocolului de la Kyoto.

Viorica Caciuc, serviciul de presă

Contact: 022 277 260.

 

 

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 24.04.2024
   Total vizitatori - 4425161
 
Acces Rapid