Prima    Contact    Subdiviziuni    Întreprinderile silvice          
imprimare
Prima / Comunicare / Comunicate de presa / Reorganizarea entităţi silvice Manta-V provoacă disensiuni

Reorganizarea entităţi silvice Manta-V provoacă disensiuni

30.12.2020   211 
 

 

Agenţia ”Moldsilva” constată cu îngrijorare că la Întreprinderea Silvo-Cinegetică Manta-V Cahul s-a creat o situaţie de conflict în cadrul colectivului de muncă. Este vorba despre angajaţii acestei entităţi silvice, care fiind induşi în eroare de o grupă distructivă, au blocat accesul în întreprindere şi se declară defavorizaţi de anumite decizii de management în silvicultură.

De fapt, este vorba despre implementarea Hotărârii Guvernului nr 890/2020 cu privire la reorganizarea unor întreprinderi de stat, ce stipulează fuziunea a două entităţi silvice Manta-V Cahul şi Silva-Sud Cahul, în baza celei de-a doua persoane juridice. Apropo, anterior activa, cu destul succes, o singură întreprindere - Silva-Sud Cahul, iar ulterior, sub influenţa factorului politic a şi fost creată entitatea silvică Manta-V.

Actuala decizie de reorganizare a fost precedată de o analiză minuţioasă, bazată pe efectele economice şi raţionamentul funcţionării a două întreprinderi identice, într-un areal atât de mic. Totuşi, detaliul cel mai important este că tuturor silvicultorilor de la Manta-V li s-a propus angajarea în noua entitate cu majorarea salariilor, prin aplicarea unui coeficient superior de retribuire a muncii şi economisirea unor resurse băneşti ce survin în urma comasării.

 Anterior întreprinderea silvică vizată a fost supusă unor controale şi verificări (manta_V_ordin_sanctiune.PDF, 2032_Manta_cu_Raportul_Manta_V.PDF) iar    comisia condusă de Nicolae Munteanu inginer-şef silvic al Agenţiei ”Moldsilva”, ce a inclus specialişti în domeniu, a constatat 1000000 de lei datorii la salarizare şi impozite, pierderi cifrate la 800000 de lei şi diverse delapidări în activitate.  

Conducerea Agenţiei ”Moldsilva” îndeamnă silvicultorii de la Cahul să nu se lase manipulaţi şi antrenaţi în acţiuni distructive, ci să continue să-şi onoreze obligaţiunile de serviciu. Aplicarea legii în domeniul silvic nu este o ipoteză sau o acţiune arbitrară. Toate materialele comisiilor ce au activat la întreprinderea  Manta-V au fost transmise organelor procuraturii şi la CNA şi sunt analizate minuţios, iar cei care au încălcat legea vor purta şi responsabilitatea pe măsura faptelor. Cei care încearcă să-şi protejeze interesele, cu siguranţă, nu vor reuşi să se opună aplicării legii, dar ar putea avea de suferit şi silvicultorii care se lasă antrenaţi în acest acest spectacol de prost gust.

 

 

 
 

   

   

Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 124
Tel:+373 (22) 27-23-06, 27-73-49
Fax: +373 (22) 27-73-45
Actualizat la: 19.01.2021
   Total vizitatori - 2268282
 
Acces Rapid